Nieuwe data voor de sprekersopleiding! Plan jouw matchcall hier

10 Tips voor een fantastische presentatie

1) Bereid je voor

Duik in je onderwerp, lees je in en neem voldoende tijd om je voor te bereiden. Een goede voorbereiding bij spreken is écht het halve werk.

2) Neem je publiek als uitgangspunt

Wie zit er in het publiek en wie zijn zij? Wat is hun startpunt en waar wil je dat ze aan het eind van jouw presentatie staan? (wat weten / kunnen ze dan? welk probleem hebben ze een oplossing voor en wat is die oplossing?) Gebruik het start- en eindpunt van je publiek om te kijken wat relevant is om in je presentatie te verwerken en wat niet.

3) Kies een pakkend begin

Het publiek bepaalt in de eerste paar seconden of ze naar je gaan luisteren of niet. Dus wil je ze in de extra paar seconden overtuigen dat je een interessant verhaal hebt om naar te luisteren! Kies daarom voor een pakkend begin en begin je presentatie nooit met ‘Hallo allemaal.. dank aan de organisatie dat ik hier mag staan vanavond.. ik heb geprobeerd om een inspirerend verhaal te maken voor jullie..’ – SAAI. Kies liever voor een goede anekdote, een actualiteit of een schokkende cijfers. Je wil dat het publiek op het puntje van zijn stoel zit.

4) Maak oogcontact

De nummer 1 regel in presenteren is: kijk je publiek aan. Zo maak je connectie met de toehoorders en voelen de mensen in de zaal zich aangesproken.

De nummer 1 regel in presenteren is: kijk je publiek aan

5) Zorg voor een goede ademhaling

Een goede ademhaling staat aan de basis van goed spreken. Daarmee voorkom je dat je te snel praat, gaat knijpen met je stem of buiten adem raakt.

6) Goede lichaamstaal:

Zorg voor een goede houding en gebruik handgebaren en gezichtsuitdrukkingen om je boodschap te versterken.

7) Speel met je stem

Je stem heeft ongelofelijk veel invloed op hoe je presentatie overkomt. Speel met tempo, volume en nadruk en zorg voor een goede intonatie. Daarmee houd je het publiek geboeid en voorkom je dat mensen inkakken.

8) Maak gebruik van pauzes

Niks is zo krachtig als het inzetten van pauzes. Daarmee kun je nadruk leggen op belangrijke punten in je verhaal, geef je jezelf de tijd om weer even op adem te komen en geef je het publiek de gelegenheid om je verhaal te verwerken en er over na te denken.

9) Oefen, oefenen, oefenen

De sleutel tot verbetering is consistent oefenen. Plan genoeg tijd in om je verhaal te oefenen en oefen altijd hardop. Het kan ook ontzettend helpen om voor een ‘oefen’publiek te spreken. Daarmee wordt de stap naar het echte publiek een stuk kleiner.

10) Ontspan en wees jezelf

Wees authentiek en ontspan tijdens het spreken. Het publiek waardeert eerlijkheid en echtheid.